Topraktan Nefese Aromaterapi

Ön Kapak
Atelier Aromaterapi, 2 Şub 2020 - 130 sayfa

Mezopotamya'dan Çin’e, Hipokrattan, Galen’e ve İbni Sina’ya; daha nicelerinin hastaları iyileştirmede kullandıkları bitki ve bitki özlerinin tarihi, modern tıp tarihinin 200 yıllık geçmişi ile kıyaslandığında son derece derin, zengin ve bilimsel yöntemlerle noterize edilmeyi bekleyen kıymetli bilgilerle doludur.


Bugün her gün artan ilgiye paralel olarak sağlık sektörünün de büyük ilgi göstermeye başladığı tıbbi ve aromatik bitkiler ve bu bitkilerden elde edilen çeşitli özlerle tedavi konusu, özellikle son 10 yılda giderek daha fazla bilimsel araştırmaya konu olmaktadır.


Bu araştırmalar sayesinde, bir yandan nesilden nesile aktarılarak bugüne ulaşan geleneksel bilgi anlaşılmaya başlanmış, bir diğer yandan da sahip olduğumuz doğal hazinelerin yeni kullanım alanları ortaya çıkmıştır. 


I. Dünya Savaşı yıllarında ve daha da önemlisi antibiyotiğin keşfinden önceki dünyada, bitkilerden hazırladığı preparatlarla Adana’da insanlara bakmış, iyileştirmiş bir Anadolu halk şifacısı olan Çerçi Yusuf’un torunu olarak, ben de dünyanın bize sunduğu bu hazineleri tanınması, anlaşılması ve doğru kullanılabilmesi için, referanslı bilginin erişilebilir kılınmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.


Bu anlamda geleneksel bilgiyi - bilimsel araştırmaların da ışığında, hak ettiği itibarı kazandırarak - yaşatmak ve kullanılabilir hale getirmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. 


Aromaterapi hakkında oldukça kapsamlı hazırlanmış bu Türkçe eğitim kitabı da tamamen bu duygu ve düşüncelerle ortaya çıktı.


Okuduklarınızdan keyif almanız ve bu kitapta bulacağınız bilgilerin, aromaterapi konusunda merak ettiklerinize cevap olabilmesi dileğiyle.

 

Seçilmiş sayfalar

İçindekiler

Bölüm 1
v
Bölüm 2
6
Bölüm 3
15
Bölüm 4
60
Bölüm 5
82
Bölüm 6
113

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2020)

Aromaterapist, Laborant & Veteriner Tekniker Rana Babaç Çelebi (MSc, Phd.(C)), 1984 yılında İstanbul'da doğmuş Amerikan Robert Kolej'i bitirdikten sonra lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi ve Amsterdam Vrije Universiteit'ta çift anadal yaparak tamamlamış, Kraliyet bursu ile gittiği İsveç'te Master of Science derecesi almıştır. 1999'dan beri Asos Tavaklı İskelesi'nde bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesinde yetiştirdiği çeşitli tıbbi ve aromatik bitkilerden maserat ve hidrolatlar üreten Rana, son beş senedir Medipol Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş ile birlikte gittiği Isparta'da, geleneksel usulde gül suyu üretimi öğrenmekte ve yapmaktadır. 2017 senesinde Türkiye'nin ilk online tıbbi ve aromatik bitkiler kütüphanesi CerciYusuf.org'u kuran Rana, aynı zamanda 2018 itibariyle eşiyle birlikte Kaz Dağları’nda bulunan 140 dekar arazilerinde endüstriyel ölçekte tıbbi ve aromatik bitkiler üretimine başlamıştır. 2019 senesinde Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde "Tıp Tarihi" doktorasına başlamış olan Rana, güzel kokunun sağlık ile ilişkisi üzerine akademik araştırmalar yapmakta, Aromaterapi & Company şirketinde ilgili alanlarda danışmanlık vermektedir. Aromaterapi Derneği, NAHA, Robert Kolej Mezunlar Derneği, SVEA, WWF ve Buğday Derneği üyesi olan Rana, mümkün olduğu kadar at binmeyi ve egzotik ülkelerde doğa/macera seyahatlerine çıkmayı sever.

Kaynakça bilgileri