Ney Sazı İçin Alıştırmalar: Başlangıç ve Orta Seviye

Ön Kapak
Emrah Hatipoğlu, 1 Nis 2017 - 163 sayfa

Türk Mūsikîsinde önemli bir yere sahip olan Ney sazı için yazılmış ve az da olsa basılmış metotlar bulunmaktadır. Bilindiği gibi metotlarda genel olarak; Ney’in tarihçesi, Ney bölümleri, Ney çeşitleri, perde isimleri, ses sahası, tutuş, pozisyon vb. bilgiler verilir ve perde baskılarını geliştirmek üzere alıştırmalar yazılır. Bu kitapta perdelere yönelik başlangıç ve orta seviye için yazılmış alıştırmalar bulunmaktadır. Daha sonra “ileri seviye” ve “göçürme çalışmaları” için ayrıca bir kitap hazırlanacaktır. 

“Ney Sazı İçin Alıştırmalar”; etüt kitabı niteliğindedir. Perdelerin nasıl basılacağı ve pozisyonlar hakkında bilgi vermemektedir. Bu yüzden alıştırmalar, bir öğretici kontrolünde geçilmelidir.

Çalışmada perde sınıflamaları yapılmış ve alıştırmalar bu düzene göre yazılmıştır. Alıştırmalar temel olarak üç ana başlıkta toplanmıştır; “Türk Musikisi Gelenekli Doğal Perdeleri ile Alıştırmalar” ve “Türk Musikisi Nim Perdeleri İle Alıştırmalar” ve “Doğal ve Nim Perdeler İçin Alıştırmalar”. 

Perdelerin iki ana sınıfa ayrımında, gelenekteki doğal perdeler esas kabul edilmiştir.

Kitabın içinden

Seçilmiş sayfalar

İçindekiler

BAŞLAMADAN ÖNCE
5
TÜRK MŪSİKÎSİ GELENEKLİ DOĞAL PERDELERİ İLE ALIŞTIRMALAR
8
TÜRK MŪSİKÎSİ NİM PERDELERİ İLE ALIŞTIRMALAR
39
DOĞAL VE NİM PERDELER İÇİN KARIŞIK ALIŞTIRMALAR
147
Emrah HATİPOĞLU
163

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2017)

Merhum Ahmet Hatipoğlu'nun oğludur. 1975 yılında Ankara'da doğdu. Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Türk Sanat Müziği Anasanat Dalı; Lisans, Türk Sanat Müziği Bilim Dalı; Yüksek Lisans, Ankara Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı, Türk Din Musikisi Doktora programını bitirdi. 2000-2011 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Öğretim Görevlisi, 2011-2017 yılları arasında ise Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarında Öğretim Üyesi olarak çalıştı. Halen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Müzik Teorisi bölümünde Öğretim Üyesi olarak görevine devam etmektedir.

Kaynakça bilgileri