Ab-ı Hayat'ın İzinde: Mitolojiler ve Dinlerin Kılavuzluğunda Ab-ı Hayat Arayışı

Ön Kapak
JANUS 722, 30 Nis 2021 - 176 sayfa

Gizli-saklı bir yerlerde ölümsüzlük veren bir pınar ve/veya bir ot, ya da başka bir şey, meraklı bir serüvencinin onu bulması için beklemekte. Üstelik mitlerin dediğine göre, çoktan unutulmuş bir zamanda bir kişi ulaşabilmiş ona! Gelin, biraz konuşalım bu konuda…


Eski Ahit (Tevrat) ve İncil’de, Yakın Doğu inançlarında, Yunan mitolojisinde, Anadolu bereket kültlerinde, İslami öykülerde hep aynı serüven anlatılır: Bir dolu kişi ölümsüzlüğü aramaya çıkar; ama ya başarmaz, ya da kaybolur. Ancak tek bir kişi bu yolculuktan eli boş dönmez. O hala yaşamaktadır.


Farklı uygarlıkların mitlerindeki çarpıcı benzerlik “göçlerle oluşan kültürel etkileşim”e bağlanabilir; ama acaba hepsine ilham veren çekirdek hikaye uydurma mıdır? Aynı anlatımların kısmen Kuran’da, geniş ölçüde ise saygın hadisçilerin kitaplarında –hem de İlk Çağ mitlerine paralel şekilde- yer alması, “muhaddisler, müfessirler, bilginler mitlerden etkilendi” şeklinde mi açıklanacaktır? İslam alimlerine böyle yakıştırmalar yapmak pek doğru olmasa gerektir.


“Ab-ı Hayat” olarak adlandırılan ögeyi “hiç ölmemek” (ölümsüzlük) şeklinde algılamak yanlıştır. Söz konusu kaynak ya da ot, yaşam kalitesini inanılmaz ölçüde yükseltici, yaşam süresini uzatıcı bir faktör şeklinde görülmelidir. İlk bölümünü incelemekte olduğunuz iki kısımlık (ikinci kısım "Ab-ı Hayat nerede?" başlıklı bir incelemedir) bu araştırmanın yazılma amacı mitlerdeki “ölümsüzlük” olarak sunulan yaldızı silip -okuru sıkmadan- asıl gerçeğe dikkat çekmektir.


- Dileyen amacımı “hoş ve de boş” bir çaba olarak görür ve kitabı mitoloji kitabı olarak okur. Bu gruptansanız kitabımın size “boş değil ama hoş” zaman geçirteceğine inanıyorum. İçerikte çeşitli mitolojilerden, İslam ve Yahudi gizemciliğine; Kuran, Eski Ahit ve İncil’den, İslam dininin önde gelen din ve tarih bilginlerinin kitaplarına dek bir dolu farklı kaynağın ölümsüzlük hakkında söyledikleri; peygamberlerin farklı ve hiç bilinmedik özellikleri; geçmiş ilginç olaylardan aktarımlar ve unutulmuş eski bilgiler yer almaktadır. Sayfalar arasında Yunan mitoslarının öncel (asıl) anaerkil kaynakları, yani anaerkil mitolojiden esintiler de bulunmakta…


- Dileyen ise bir düşünür, “Ya Ab-ı Hayat gerçekse; varsa bir yerlerde?” diye. Bu kuşku beyne düştüğünde ilk adım atılmış olacak; belki de zaman içinde çok uluslu şirketlerden, bireysel maceracılara, en azından benim (ya da bu konuda araştıran/yazan diğer yazarların) uzattığım bayrağı alıp, çok daha ilerilere taşıyacak başka incelemecilere dek pek çok kişi bu işe el atmaya koyulacak, böylece insan hayatına kalite katacak o unsura ulaşmak adına bir arayış start alacaktır.


“Ab-ı Hayat” adı verilen bir pınar ve/veya bitki, yaşamımıza benzersiz güzellikler katmak için binyıllardır sabırla bulunmayı beklemekte…


Musa peygamber, Zülkarneyn, Hızır, Utnapiştim, İlyas, Asklepios, Glaukus, Gılgamış, Hz. Muhammet ve daha pek çok kutsal ve/veya tanıdık kimliğin eşliğinde arayışa katılmak ister misiniz? Yanıtınız "Evet, isterim!" ise fazla gecikmeden çıkalım artık yola, başlayalım serüvene; ne de olsa Yunan illerine, İtalya’ya, Anadolu’ya, Mezopotamya'ya, Arabistan’a ve Hazar civarına doğru uzanan geniş bir rotamız var.


Bize katılan herkes iyi yolculuklar…

 

JANUS GEMINUS



Kitabın içinden

İçindekiler

Bölüm 17
91
Bölüm 18
93
Bölüm 19
96
Bölüm 20
99
Bölüm 21
102
Bölüm 22
104
Bölüm 23
117
Bölüm 24
119

Bölüm 9
36
Bölüm 10
40
Bölüm 11
44
Bölüm 12
56
Bölüm 13
69
Bölüm 14
80
Bölüm 15
88
Bölüm 16
90
Bölüm 25
125
Bölüm 26
130
Bölüm 27
136
Bölüm 28
138
Bölüm 29
139
Bölüm 30
148
Bölüm 31
153
Bölüm 32
158

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2021)

Majisyen, okültist, tarot reader, palm reader, eye gazer, ezoterik danışman, araştırmacı, yazar.

Kaynakça bilgileri