Mevlevi Ayinleri - Makamlar ve Geçkiler - Güncel Yayın: 3. Baskı

Ön Kapak
Emrah Hatipoğlu, 8 Oca 2019 - 622 sayfa


Mevlevî Āyînleri, mūsikîşinaslarca Türk mūsikî sanatının zirveleri arasında adeta birer başyapıt olarak kabul edilir. Büyük ālîm Rauf Yektā Bey, bu eserleri mūsikîmizin sanat hazinesi olarak tanımlar. Fakat ne yazık ki gerekli çalışmaların azlığı sebebiyle, Āyînler lâyıkıyla ele alınıp derinlemesine incelenmiş değildir. Bu bakımdan, iyi mūsikî terbiyesi ve bilgisi almış büyük üstadlar tarafından zenginleştirilerek zirveye ulaşmış olan bu mūsikî, diğer sanatlı eserlerimiz gibi ilmî çalışmaları beklemektedir. Bu ihtiyaca katkıda bulunmak amacıyla biz de Türk mūsikîsinin olağan üstü makām zenginliğinin temsilcilerinden biri olarak gördüğümüz Mevlevîhāneler döneminde bestelendiği tesbît edilmiş 46 Mevlevî Āyîni’nin üzerinde çalışarak, makām/terkîb ve geçkileri tesbît ve tahlîl etmek istedik.

2010 yılında doktora tezi olarak sunulan bu çalışma, üzerinde yapılan bazı düzeltmelerle ve eklenen yeni fikirlerle kitap haline getirildi. İlk baskısı Konya İl Kültür Müdürlüğü, ikinci baskısı ise Ankara Yayın Evi tarafından basıldı. Şimdi yeni düzeltmelerle üçüncü baskıyı "e-kitap" olarak sizlere sunuyoruz. 

 

Seçilmiş sayfalar

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2019)

Merhum Ahmet Hatipoğlu'nun oğludur. 1975 yılında Ankara'da doğdu. Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Türk Sanat Müziği Anasanat Dalı; Lisans, Türk Sanat Müziği Bilim Dalı; Yüksek Lisans, Ankara Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı, Türk Din Musikisi Doktora programını bitirdi. 2000-2011 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Öğretim Görevlisi, 2011-2017 yılları arasında ise Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarında Öğretim Üyesi olarak çalıştı. Halen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Müzik Teorisi bölümünde Öğretim Üyesi olarak görevine devam etmektedir.

Kaynakça bilgileri