AYET EZBERLİYORUM 2

Ön Kapak
Çağlar ÇINAR, 13 Oca 2022

Kur'an-ı Kerim'den Ezber Çalışmaları

Lütfen bu çalışmamızdan önce YouTube Hızlı Öğreniyorum Arapça isimli ders videolarımızı ve ders kitaplarımızı inceleyiniz.

Bu çalışmamızın mantığı ayetlerdeki son cümlelere, ilk cümlelere ya da ayetler içerisinde yer alan kelimelere çalışmaktır. Bu şekilde ilerlemeye çalışacağız. Çalışmalarınızı bırakmadığınız takdirde kısa sürede çok fazla yol alacağınıza emin olabilirsiniz.


YouTube Hızlı Öğreniyorum Kanalındaki Ezber Birinci Sezon Çalışmalarının Çalışma Kitabıdır.


İçine Kur’an-ı Kerim’i anlamak için Arapça öğrenme aşkı düşen herkes nedense Arapça dilbilgisine yönlendiriliyor. Oysa her hangi bir dili öğrenmek için kitap aldığınızda ya da kursa gittiğinizde ilk önce kimse dilbilgisi kuralları ile başlamıyor. En büyük hata işte burada en başta yapılıyor.

Dilbilgisi kuralları ile çalışmaya başlayanların ilk yaptıkları ise fiil çekimlerini ezberlemek. Kur’an-ı Kerim’i anlamak için çıkılan yolda adeta kişiler bir çıkmaz sokağa sokuluyorlar. Ve günler, haftalar, aylar boyunca bitmeyen bir süreç başlıyor. Bir izleyicimiz bir videonun altına yorumu şu şekildeydi. “Yedi yıl boyunca medreseye gittim. Bir yıl çalışmanın ardından yaz tatili geliyor tatil dönüşü her şey unutuluyor tekrar nasara yensurudan başlanıyordu. Tam bu şekilde yedi yıl gittim geldim. Sizin videolarınızla ise çok kolay zevkli bir şekilde ilerliyorum üstelik gördüğümüz yerleri Kur’an-ı Kerim’den ayetler üzerinde gösteriyorsunuz ve hemen anlıyorum.” Doğru söylüyor. Okuduğumuz gibi anlıyoruz.         

           Problem sadece fiil çekimleri ile başlamakta bitmiyor. Sayılar, tekerleme gibi ikililer. Burada şunu da sormak gerekiyor. İkililer sadece Arapçada mı var? İki erkek gitti. İki kadın çarşıdan geldi şeklinde Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça cümle kurulamaz mı? Tek Arapçada ikililer varmış başka dünyanın hiç bir dilinde ikililer yokmuş ve muhteşem bir öneme sahipmiş gibi Kur'an-ı Kerim'i anlamak için yanıp tutuşan küçük bir azınlığı böylesine gereksiz ilk etapta hiçte gereği olmayan şeylerle oyalamanın, insanları yormanın, soğutmanın ne anlamı var? Sürekli kurallar kurallar kurallar yeni yeni ezberler ezberler ezberler. Sonuç.

Sonuç şu. Kur'an-ı Kerim'i anlama aşkıyla yanıp tutuşan, bir öğretmen bulsam da öğrensem derdinde olan Müslümanlara, Kur'an-ı Kerim'i anlamanın yolu bu fiil çekimlerinden, bu ikililerden vs vs bir sürü kurallar kurallar öne sürülerek aslında insanlar Kur'an-ı Kerim'den uzaklaştırılıyor.

Alemlerin Rabbi olan Allah, Andolsun biz, Kur’an’ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Var mı düşünüp öğüt alan? Kamer Suresi 54/17. Ayet derken bu insanlar yok bu iş öyle kolay değil diyorlar. Söylenecek, söylenmesi gereken çok şey var aslında.

           Kur’an-ı Kerim’i anlamak için başlayan öğrenme süreci çoğu kişide moral bozukluğu ve yılgınlıkla biterken azınlık ise inatla on yıllar süren bir bocalamaya girişiyor.

           Moral bozukluğu ile bırakanlar bir daha kolay kolay Arapça öğrenmeye yanaşmıyor. Dil olarak öğrenilemeyecek kadar zor, içinden çıkılamayan bir şey olarak kalıyor kafalarında.

           Peki ya inat edip yıllarca bu yöntemle çalışanların durumu?

           Bir yandan ayeti okurken bir yandan kural ezberlerken bir yandan meale bakılırken, yıllar içerisinde ayeti okuyunca akla meal geliyor. Zaman içerisinde kişi zaten anlıyorum diye düşünüyor. Kurallarda zaten unutulup gidiyor.

           Meal çeviren kişinin anladığı şeydir. Belki de anladığını şartlardan dolayı tam olarak yazamıyor yumuşatarak yazıyordur?

           Diyebilirsiniz ki ne güzel işte. Ayeti okuyor meali de ezberlemiş zaten. Peki, günlük olaylar? Kur’an-ı Kerim’i ölülerimize mi okuyacağız? Günlük olaylar için nasıl bir çözüm yolumuz olacak? Burada günlük olaylar derken sadece evlenme, boşanma, borç alıp vermeyi kastetmiyoruz. Sadece namaz mı kılacağız?

           Daha da kötüsü bu durum sadece ülkemizde mi bu şekilde? Maalesef hayır. Ülkemizde, Rusya, Ukrayna gibi kuzey ülkelerinde ve Avrupa ülkelerinde de aynı yöntem takip ediliyor. YouTube videolarına baktığınızda hep esre, damme, haber cümlesi, mefülün bih fih.

           Biz ders videolarımızda nasıl bir yöntem takip ediyoruz?

           Fiil çekimlerinden de önce yapılan hatalarda var. Nedir o hatalar? Harflerin üzerindeki işaretlerin isimlendirilmesi. Biz çalışmalarımızda bu isimlendirmeyi daha kolay olacak şekilde değiştirdik. Bu önsözde uzun uzun açıklamalara girmek istemiyoruz. Videolarımızı izleyen arkadaşlarımız zaten biliyorlardır bu isimlendirmeyi bilmeyen arkadaşlarımız ise aşağıdaki linkten ulaşabilirler.

https://www.hizliogreniyorum.com/academics/oku-besinci-ders/

           Eğer siz bu kitaba daha önce Arapça çalışma alışkanlığınızda edindiğiniz ötre, kesra şeklindeki tanımlamalarla bakmamanızı rica ediyoruz. Ve size bu çalışma kitabından da önce ders videolarımızı izlemenizi ve aşağıda linklerini göreceğiniz ücretsiz kitaplarımızdan çalışmanızı öneriyoruz.

           Bu EZBER ismini vermiş olduğumuz çalışma önceki çalışmalarımızdan kazandığımız tecrübelerle hazırladığımız bir kitaptır. Dolayısı ile öncelikle diğer kaynaklarımıza bakmanızı öneriyoruz.


Bu çalışmadan tam olarak faydalanabilmek için düzenli, düzensiz fiil, şahıs zamirleri, harfi cerler ve basit soru cümleler kurabilmeyi bilmeniz daha kolay ve zevkli bir şekilde ilerlemenizi sağlayacaktır. Ancak bunları bilmeseniz dahi ilerleyeceksiniz bundan emin olabilirsiniz. Zaten yeri geldikçe açıklamalar ile karşılaşacaksınız. Ancak sizden ricamız esre, ötre, meful, haber cümlesi gibi hep duyduğunuz tanımlarla bu çalışmaya bakmayın.

           Bu çalışmalarla amacımız


           Amacımız Kur’an-ı Kerim’i nasıl daha kolay daha ve kısa sürede anlarız bunun yanıtını bulmak. Böyle bir çalışma içerisine girmemizin sebebi mevcut kaynak kitapların, videolarla ders anlatanların, internet sitelerinin hep aynı yöntem ile ders anlatmaları.

           Kısa süreli bir İngilizce kursuna giden kişiler bile az çok kendilerini tanıtacak kadar konuşabilirken ya da okuduğunu anlar hale gelirken maalesef aynı şeyi Arapça için söylemek mümkün değil.

           Çok uzun süreler kursa gidilmesine rağmen maalesef bırakın istenilen seviyeyi çok küçük adımlar bile atılamıyor. Oysa;

Andolsun biz, Kur’an’ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Var mı düşünüp öğüt alan? Kamer Suresi 54/17. Ayet

           Kur’an-ı Kerim’de “kolaylaştırdık” şeklinde kesin bir ifade var. Bu kesin ifadeye rağmen insanlar uzun süreler zaman ayırmasına rağmen bir arpa boyu yol alamıyorlarsa demek ki öğretim yönteminde bir problem var. En büyük problemin daha başta yapıldığına inanıyoruz biz. Nedir o? Harflerin üzerindeki işaretlerin isimlendirilmesi. Biz çalışmalarımızda bu isimlendirmeyi daha kolay olacak şekilde değiştirdik.

Lütfen harflerin üzerindeki işaretler ile ilgili açıklamalara ulaşabilmek için kitabın önsözündeki linkten gerekli açıklamaları okuyunuz.

Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için www.hizliogreniyorum.com isimli internet sitemizde ve YouTube Hızlı Öğreniyorum kanalımızdaki videolardan, diğer kaynak kitaplardan yararlanabilirsiniz.

Bu çalışmamızda ise Kur'an-ı Kerim'de Arapça kelime aratma ile ilgili YouTube kanalımızda yayınlanmış olan Ezber Birinci Sezon isimli videolarımızın kitap haline getirilmiş haline ulaşacaksınız.

Çalışmalarınızda başarılar dileriz.


 

Yazar hakkında (2022)

YouTube Hızlı Öğreniyorum Arapça kanalında videolar yapmakta www.hizliogreniyorum.com sitesinde yazılar yayınlamaktadır.

Kaynakça bilgileri