Yanlış Cumhuriyet

Ön Kapak
Propaganda Yayınları, 3 Ara 2013 - 390 sayfa

"Bu kitapta, yetmiş yılı aşkın bir süreden beri Türkiye'de pek popüler olmayan bazı görüşleri savunmaya çalıştım" diyor Nişanyan kitaba 1994'te yazdığı Önsöz'de. 'Yanlış Cumhuriyet' yirmi yıl önce yazılmış olmasına rağmen, hala güncelliğini çoğu meselede korumakta. Bu minvalde, bilhassa Türkiye'nin güncel tarihini anlamakta oldukça merkezi bir yer işgal etmekte.

Kitapta, Nişanyan cumhuriyet ve Atatürk üzerine 51 soruya yanıt veriyor. Sorular, demokrasiden laikliğe, kadın haklarından devrimlere dek birçok meseleye değinmekte.

Yirmi yıl öncesinden hala günümüze ışık tutan, tartışmalara ve polemiklere vesile olan Yanlış Cumhuriyet, Propaganda Yayınları baskısıyla huzurlarınızda.

 

İçindekiler

Bölüm 1
Bölüm 2
Bölüm 3
Bölüm 4
Bölüm 5
Bölüm 6
Bölüm 7
Bölüm 8
Bölüm 15
Bölüm 16
Bölüm 17
Bölüm 18
Bölüm 19
Bölüm 20
Bölüm 21
Bölüm 22

Bölüm 9
Bölüm 10
Bölüm 11
Bölüm 12
Bölüm 13
Bölüm 14
Bölüm 23
Bölüm 24
Bölüm 25
Bölüm 26
Bölüm 27
Telif Hakkı

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2013)

İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’den sonra üniversite eğitimi için gittiği ABD’de felsefe ve siyaset bilimi okudu. Commodore-64 bilgisayarlarını Türkiye’ye getiren Teleteknik firmasını kurdu ve yönetti. Türkiye’nin ilk popüler bilgisayar dergisi olan Commodore’u kurdu. 1986’da orduyu isyana teşvik suçundan hapis yattı. İzmir’in tarihi Şirince köyüne yerleşti; bu köyün onarımına ve tanıtımına emek harcadı. Restore edilmiş köy evlerinden oluşan Nişanyan Evleri adlı oteli kurdu ve büyüttü. Türk turizmine değişik bir bakış açısı getiren Küçük Oteller Kitabı’nı on yıl süreyle yayımladı. Çağdaş Türkçenin bilimsel esaslara dayanan ilk etimoloji sözlüğü olan Sözlerin Soyağacı’nı yazdı. 2004’te İnsan Hakları Derneği’nin Ayşegül Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü’nü aldı. Küçük Oteller Sitesi ile 2006’da web tasarımı dalında Altın Örümcek ödülü’nü kazandı. Şirince’de Ali Nesin ile birlikte Nesin Matematik Köyü’nü inşa etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi tarihine ilişkin sistemli bir eleştiri denemesi olan Yanlış Cumhuriyet’i 2008’de yayımladı. Türkiye’de adı değiştirilen yerlere ilişkin envanter çalışması olan Adını Unutan Ülke 2010’da, Nişanyan’ın Aslanlı Yol adlı otobiyografisi 2012’de yayımlandı. Halen Şirince köyünde oturmakta ve otel yöneticiliğiyle iştigal etmektedir. Ocak 2014'te "kaçak inşaatçılıktan" (!?!!?!) dolayı cezaevine konulmuştur. Beş çocuk babasıdır. 

Kaynakça bilgileri