Özel Askeri Şirketler Savaş Müteahhitliği ve Uluslararası Güvenlik

Ön Kapak
SET Vakfı İktisadi İşletmesi, 15 Tem 2021

Orta Çağ’da gücün merkezi olan kralların ve kilisenin güvenliklerinin sağlanmasına olan ihtiyaç tarihteki ilk özel askeri birlikler ve paralı askerlik kurumlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. 17. yüzyıla gelindiğinde modern devletin oluşumuyla düzenli ordular devletlerin toprak bütünlüklerini ve egemenliklerini koruma altına almada şiddet tekelini elinde bulunduran yegane kurumlar olmaya başlamıştır. 20. yüzyıla gelindiğinde ise düzenli orduların varlığına rağmen özel askeri birlikler ve paralı askerlik müesseseleri Soğuk Savaş’ın bitimine kadar geçen sürede sahnede kalmaya devam etmiş ve bugünün uluslararası ilişkiler ve uluslararası güvenlik çalışmalarında hatırı sayılır bir yer işgal etmeye başlamıştır.

Kitapta şu soruların cevapları aranmaktadır:

• Paralı askerlerden (mercenaries) “özel askeri şirket”lere (ÖAŞ) uzanan tarihsel süreçte paralı askerlik kavramında nasıl bir değişim ve dönüşüm yaşanmıştır?

• Savaşın değişen aktörleri olan ÖAŞ’lerin hizmet verdikleri ülkeler nezdinde hizmet alımındaki temel motivasyon, avantaj ve dezavantajlar nelerdir?

• ÖAŞ’lerin uluslararası güvenliğe olası tehditleri nelerdir?

• ÖAŞ’ler günümüzün vekalet savaşlarında nasıl bir rol oynamaktadır?

• ABD hangi motivasyonlarla Irak, Afganistan ve Suriye’de ÖAŞ’leri kullanmaktadır?

• ÖAŞ’ler insan hakları, uluslararası hukuk ve terör suçları konularında hangi sorumluluklar altındadır?

• ÖAŞ’ler günümüzün yeni savaş konseptinin yeni normali midir?

Bu sorular etrafında bir durum tespiti yapmayı ve gelecek projeksiyonu ortaya koymayı amaçlayan kitap, aynı zamanda ÖAŞ’lerin merkezinde olduğu çatışmaların oluşturduğu yeni bölgesel güç dengelerine dair ipuçları da sunmaktadır.

 

Seçilmiş sayfalar

İçindekiler

Bölüm 1
1974
Bölüm 2
1976
Bölüm 3
1986
Bölüm 4
Bölüm 5
Bölüm 6
Bölüm 7
Bölüm 8
Telif Hakkı

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2021)

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Türkiye Marka Ofisi koordinatörü olan Erbay; 2018-2022 arasında Daily Sabah gazetesi Ankara temsilciliği, 2013-2018 arasında TRT World kanalının Ankara büro şefliği, TRT Türk kanalı haber müdürlüğü, TRT Türk Washington muhabirliği ve New York temsilciliği görevlerini yürütmüştür. 2011-2013 arasında Sabah ve A Haber yayın kuruluşlarının Washington muhabirliği ve SETA DC’de medya koordinatörlüğü görevlerinde bulunan Erbay, 2006-2009 arasında T.C. Washington Büyükelçiliğinde araştırma ve yönetici asistanı olarak görev yapmıştır. Gazetecilik mesleğine 1998’de Dünya gazetesinde ekonomi muhabiri olarak başlayan Erbay, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans, Georgetown Üniversitesi’nde Uluslararası Gazetecilik alanında yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Georgetown ve Johns Hopkins üniversitelerinde siyasal iletişim ve ABD dış politikası konularında ders ve seminerlere devam eden Erbay, ikinci yüksek lisansını “Mesiyanik Hareketlerin Devlet ve Rejim Güvenliğine Tehdidi: Fetullahçı Terör Örgütü Örneği” başlıklı tez çalışması ile Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Uluslararası Güvenlik Bölümü’nde tamamlamıştır. Halen Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 2017-2018 döneminde Yeni Medya, Diplomasi Haberciliği, Medya ve Etik, Habercilik ve Haber Yazma Teknikleri dersleri veren Erbay’ın uluslararası ilişkiler, diplomasi, uluslararası güvenlik, medya, terör konularında görsel ve yazılı medyada İngilizce ve Türkçe olarak yayımlanmış çok sayıda haber, röportaj ve analizi bulunmaktadır. 24 TV kanalında “Küresel Oyun”, TRT Türk kanalında “Bakış Açısı” adlı dış politika programlarını hazırlayıp sunmuştur. 2020’de Terörün Mesihi: FETÖ | Mesiyanik Hareketlerin Devlet ve Rejim Güvenliğine Tehdidi adlı kitabı yayımlanmıştır.


Kaynakça bilgileri