Lojik Devreler Laboratuvarı: Deney Kitabı

Ön Kapak

Günümüzde eğitim, güvenlik, ticari, endüstriyel, askeri, sağlık ve benzeri amaçlı bir çok uygulamada sayısal sistemler adı altında donanım ile programlanabilir sayısal elektronik sistemler, yaygın olarak kullanılmaktadır. Sayısal sistemler her geçen gün yepyeni bir uygulama alanı ile karşımıza çıkmaktadır. Bunun sonucunda sayısal sistemlerin donanımı ve yazılımının kullanılması, anlaşılması, tasarlanması ve gerçekleştirilmesi hemen hemen her alandaki mühendislikte önemli bir yer tutmaktadır. Bu amaçla 1982 yılından bugüne kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümün’de “Lojik Devreler” dersi verilmektedir. Bununla birlikte bu dersin uygulaması ise “Lojik Devreler Laboratuarı” adıyla dersle birlikte yapılmaktadır.

Bu kitabın amacı sayısal sistemlerin ve sayısal elektronik devrelerin anlaşılması, analizi, tasarlanması ve gerçekleştirilmesi için bu sistemlerin temel yapısal özelliklerinin, çevre birimlerinin temel kavram ve yöntemler ele alınarak incelenmesi, donanım, analiz ve tasarım özelliklerinin öğretilmesidir.

Bu kitap, üniversitelerin Bilgisayar, Elektrik, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümlerinin ders planında yer alan “Lojik Devreler” derslerinin temel ve ileri düzeyde bazı uygulamalarını veya başka mühendislik dallarında bu konuya meraklı araştırmacı ve mühendislere uygulama ve laboratuvarı çalışmaları konusunda yardımcı olacak şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır.

“Lojik Devreler Laboratuvarı” adlı bu kitabın meydana gelmesinde emeği geçen, 1988 yılından bugüne kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’ndeki çalışma arkadaşlarıma ve öğrencilerime katkılarından dolayı teşekkür ederim..

 

Y. Doç. Dr. Tuncay UZUN

İstanbul 2008, 2021.

Yazar hakkında (2021)

1963 'de Şile'de doğdu. 1985 'de Yıldız Üniversitesi'nden Elektronik ve Haberleşme Müh. derecesini aldı. 1994 'de Doktor Müh. derecelerini aldı. Aynı yıl Elektronik Ana bilim dalında Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. 1995 ’den bu yana Devreler ve Sistemler Anabilim dalında çalışmalarını sürdürmektedir.

Mikroişlemciler, Mikrodenetleyiciler ve Uygulamaları, Devreler ve Sistemler Teorisi, Kişisel bilgisayar donanımı ve yazılımı, Bilgisayarlı ölçme ve kontrol sistemleri, Programlanır Lojik Denetleyiciler (PLC), Robotik konularında çalışmaları bulunmaktadır ve bu konularda danışmanlık yapmaktadır.

2003'de Yıldız Üniversitesi'nden Elektronik ve Haberleşme Yük. Müh., 2009'da Doktor Müh. derecelerini aldı. 2011'de Devreler ve Sistemler Anabilim dalında Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. 2020’den bu yana Devreler ve Sistemler Anabilim dalında çalışmalarını sürdürmektedir. Devre Teorisi, Aktif ve Pasif Filtre Sentezi, Analog İşaret İşleme, Analog Tümdevre Tasarımı, Lojik Devreler, Mikroişlemciler ve Mikrodenetleyiciler konularında çalışmaları bulunmaktadır ve bu konularda danışmanlık yapmaktadır.

Kaynakça bilgileri