Milletin Zaferi 15 Temmuz

Ön Kapak
SET Vakfı İktisadi İşletmesi

15 Temmuz 2016’da Türkiye, tarihinin en kanlı darbe girişimini yaşadı. Kişiliklerini ve ahlaki kodlarını yitirmiş, takiyeyi karakter haline getirmiş, kirli emellerine ulaşmak için devleti dahi yıkmayı göze alan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulundular. Bu darbe girişimi istiklali için savaşmanın kıymetini bilen millet tarafından püskürtüldü.

 

Türkiye tarihinin en uzun gecesinde eşine az rastlanır bir biçimde millet, iradesine ve demokrasisine sahip çıktı. 15 Temmuz gecesi sergilenen bu yüce sivil duruş, daha sonraki günlerde de devam ettirildi. Yeni bir kalkışma ihtimaline karşı millet, iradesine ipotek koymak isteyen şer odaklarının yeni oyunlarına karşı teyakkuz halinde “demokrasi nöbetleri” tuttu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesiyle “15 Temmuz yeni Türkiye’nin cemresi”dir. 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananların toplumsal hafızadaki izlerine bakmak ve o gecenin siyasi ve de sosyolojik analizini yapmak sürecin doğru değerlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu niyetle ortaya çıkmış olan Milletin Zaferi: 15 Temmuz içerdiği makaleler ve arşivlik fotoğraflarla o geceyi ve sonrasında yaşananları anlamlandırma konusunda okuyucuya kapsamlı bir analiz sunuyor.

 

 

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında

Burhanettin Duran

1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 1993-2001 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Çeşitli üniversitelerde görev yapan Duran, 2006 yılında Doçent, 2013 yılında Profesör olmuştur. Halen İbn Haldun Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesidir.


Değişik kitap ve dergilerde Türk düşünce tarihi, Türk dış politikası, İslamcılık, Avrupa, demokrasi ve sivil toplum konularını işleyen Türkçe ve İngilizce makaleleri bulunan Duran’ın, 19. Dönem Parlamento Tarihi (3 cilt) başlıklı bir de kitabı yayımlanmıştır.


“The Triumph of Turkish Democracy: The July 15 Coup Attempt And Its Aftermath”, “Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, , “İran Yaptırımları”, “Ortadoğu'da Devlet Dışı Silahlı Aktörler”, “Libya Krizi: Bölgesel ve Küresel Aktörlerin Politikaları”, “Doğu Akdeniz: Türkiye’nin Hakları” başlıklı kitapları derlemiştir. Duran ayrıca, “Dönüşüm Sürecinde Türkiye”, “Dünya Çatışma Bölgeleri I-II”, “Ortadoğu Yıllığı 2008” ve 2009-2019 yılları arasında yayımlanan “Türk Dış Politikası Yıllığı” başlıklı eserlerin editörleri arasındadır.


TRT 1’de Enine Boyuna adlı programa yorumcu olarak katkıda bulunan Duran, hali hazırda SETA Genel Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Ekim 2018'de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak atanmıştır.

Kaynakça bilgileri