Vadideki Zambak

Ön Kapak
Can Yayınları, 27 Haz 2014 - 336 sayfa

Vadideki Zambak, ilk yayımlanışında (1836) beklenen ilgiyi görmemiş, Balzac'ın en az satan kitaplarından biri olmuştu. Oysa yazar, üzerinde en çok çalıştığı, en kusursuz, en büyük romanlarından birini yarattığı kanısındaydı. Zaman Balzac'ı haklı çıkardı: Vadideki Zambak, yazarın en sevilen, en çok okunan romanlarından biri oldu. Bu roman, on dokuzuncu yüzyıl Fransız yazınının iki büyük yöneliminin: Romantizm ile gerçekçilik akımının kavşak noktasında ortaya çıkar ve dünyanın en ünlü aşk romanlarından biri olarak gerçek yerini alır. Balzac, 'aşk' a derin bir gerçeklik kazandırırken, çağının toplumsal olgularını ve koşullarını yansıtmaya da büyük özen gösterir. Bu büyük yazarın baş yapıtlarından bir olan Vadideki Zambak'ı, değerli yazarımız Tahsin Yücel'in Türkçesiyle sunuyoruz.

 

İçindekiler

Bölüm 1
Bölüm 2
Bölüm 3
Bölüm 4
Bölüm 5
Bölüm 6
Bölüm 7
Bölüm 8
Bölüm 9
Bölüm 10
Bölüm 11
Telif Hakkı

Diğer baskılar - Tümünü görüntüle

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2014)

Honoré de Balzac Fransız romancı ve oyun yazarı. Başyapıtı “La Comédie Humaine” (İnsanlık Komedisi), örf ve âdet incelemeleri, felsefi ve çözümleyici incelemeler üzerine yazılmıştır ve 17 ciltten oluşmaktadır. Çok detaylı bir gözlem yeteneğine sahip olduğundan ve toplumu filtresiz bir biçimde betimlediğinden Balzac Avrupa’daki Realism akımının kurucularından biri olarak görülür. Karakterleri çok yönlü ve genellikle ahlakça yetersizlerdir. Eserlerinde aynı kahramanlara birçok kez yer vermiştir.

Çocukluğundan beri okumaya çok meraklı olmuştur ve her zaman bağımsız bir düşünür olduğundan okulda zorlanmış, öğretim biçimlerine alışmamıştır. Okulu bitirdikten sonra bir hukuk ofisinde çalışmaya başlamış ancak zamanla işinin rutinliğinden ve banallığından sıkılmıştır. Başarıya hızla ulaşma merakından dolayı yazar olmadan önce yayımcı, eleştirmen, yazıcı hatta politikacı bile olmaya çalışmış ama başarılı olamamıştır.  

Balzac hayatı boyunca çok düzenli ve çok ağır bir yazma planlaması içinde yaşamış ve birçok sağlık probleminini görmezden gelmiştir. Ailesiyle ilişkisi birçok kez maddi ve kişisel problemlerden dolayı bozulmuş ve birçok arkadaşıyla ilişkisini eleştirisel tavırlarından dolayı kesmiştir. Uzun süreli aşkı ile evlendikten beş ay sonra vefat etmiştir. 

 “Goriot Baba” (1835) ve “Vadideki Zambak” (1835) gibi ünlü eserlere imza atmış olan Balzac, ayrıca 

Marcel Proust, Emile Zola, Charles Dickens, Fyodor Dostoyevsky ve Edgar Allan Poe gibi ünlü isimleri etkilemiştir. 

Kaynakça bilgileri