Türk sağı kronolojisi

Ön Kapak
sam yayınları / eren gündoğan, 1 Ağu 2011 - 320 sayfa

 Sağ görüşlü ya da Sağcı kuruluşlar denilince akla, muhafazakarlığı, milliyetçiliği ve maneviyatı savunan ve siyasi zemine taşıyan partiler ve kurumlar gelir. Toplum tarafından Sağcı olarak adlandırılan partiler ve kuruluşlar arasında benzerlikler olduğu gibi farklılıklarda mevcuttur. Hemen hepsi milli ve manevi konulara bağlı olduğunu belirtir ancak ekonomide olsun diğer faaliyet alanlarında olsun farklı politikalar izlerler. Türk Sağı geniş bir çerçeve çizse de ortak nokta milli olmaktır. Kimi parti kendisini muhafazakar-demokrat olarak adlandırır, kimi milliyetçi olduğunu ve Türk-İslâm Ülküsü’ne bağlı olduğunu belirtir bir diğeri Milli Görüş fikrini savunur. Türkiye’deki mevcut sağ partiler içerisinde ağırlıklı olarak bu üç görüş hakimdir. Ancak, bu durum örneğin, milliyetçilerin demokrasiyi dışladığı anlamına ya da muhafazakar-demokratların milliyetçi olmadıkları anlamına gelmez. Bu ifadeler ağırlıklı olarak toplum tarafından nasıl ve ne şekilde adlandırıldıklarını gösterir. Hatta çok değişik fikirlerinde halk tarafından Sağcı olarak adlandırıldığı bir gerçektir. Türk Sağı’ndaki oluşumların Osmanlı Devleti’nin son zamanlarındaki İslâmcılık, Türkçülük gibi akımlardan tamamen olmasa dahi kısmen etkilendikleri açıktır. 

 

Osmanlı Türk Devleti'nin son yıllarında, azınlıklar arasında baş gösteren milliyetçilik akımlarına tepki olarak bazı Türk aydınlarıda Türkçülük akımını başlattı. Biz de kitabımızda bu dönemden günümüze kadar olan süreci ele aldık. “Türk Sağı Kronolojisi”, son 170 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Bu kitapta Türk Sağı’nın siyasi faaliyetlerine ve neşrettikleri kültür yayınlarına da değindik.

 

Biz, Türk Milliyetçiliğinin ilk yazılı kaynağının Orhun Abideleri’nin olduğunun şuurundayız... Ve  yine biz, Karamanoğlu Mehmet Beyin “Bugünden sonra divanda, dergahda ve bargahta, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmayacaktır” sözünü kendisine şiar edinenlerdeniz.

 

Türk Sağı Kronolojisi dört bölüm halinde hazırlandı. 

1839’dan 1923’e kadar olan dönem

1923’ten 1980’e kadar olan dönem

1980’den 2000’e kadar olan dönem

ve 2000’den günümüze kadar geçen süre


 

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2011)

 Hüdavendigar Onur 1961 yılında Artvin’de doğdu. İstanbul’da Türkiye Gazetesi Yurt Haberleri Servisi’nde çalıştı. Halen İhlas Haber Ajansı’nda çalışmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Birliği Derneği üyesidir. Platform, Beyan, Biyografi Analiz dergileri ile (sanatalemi.net) sitesinde yazdı. (üniversitelibozkurtlar) sitesi ile Sakaryahalk gazetesinde yazıları yayımlanmaktadır. Konya’nın Taşkent (Pirlerkondu) kazasından Hatice Hanımla evlidir. Selman Bahadır ile Orhan Ertuğrul’un babasıdır. 


Eserleri: 

Türk Sağı Sözlüğü

Türk Sağı Kronolojisi

Asrın Yesevisi S. Ahmet Arvasi 

Arvasi Hocayla Başbaşa

Ermeniler Millet-i Sadıka’dan Hayk’ın Çocuklarına / 1

Ermeni Portreleri Millet-i Sadıka’dan Hayk’ın Çocuklarına / 2

Ermeni Olayları Kronolojisi Millet-i Sadıka’dan Hayk’ın Çocuklarına / 3


Kaynakça bilgileri