Kapadokyalı Asker: Digenes Akrites

Ön Kapak
Kırmızı Leylek Yayınları, 1 May 2020 - 48 sayfa

Kapadokya toprakları sürekli düşman saldırılarına uğruyordu. Sınır hattını geçmeyi başaran yüzlerce asker, insanlara saldırıp evleri yağmalarken Digenes tüm gücüyle savaşıyordu. Düşman askerlerini sınır hattından püskürtmeyi başaran Digenes’in gösterdiği cesaret kısa sürede tüm ülkeye yayıldı.

Digenes’in kahramanlıklarını duyan İmparator, onu ödüllendirmek üzere muhafızlarıyla birlikte Euphrates (Fırat) Nehri kenarındaki evine vardı. Misafirini kapıda eğilerek karşılayan Digenes kendisini ziyarete gelmesinin sebebini sordu. İçeri giren İmparator: “Cesaretin tüm ülkede konuşuluyor. Keşke topraklarımda senin gibi dört askerim daha olsaydı. Kahramanlıklarına karşı seni ödüllendirmek istiyorum, ne dilersen sana bahşedeceğim” dedi.

“Bana duyduğunuz sevginiz yeterli majesteleri. Ordunuzun masrafı çok oluyordur, istemek yerine vermek gerekir. Sizden sadece yoksulları ve mazlumları korumanızı, halkınıza adaletli davranmanızı istiyorum. Adalet kılıcını bırakmadığınız sürece sizinle birlikte savaşacağıma söz veriyorum...”

Digenes’in alçak gönüllülüğüne hayran kalan İmparator yayınladığı fermanla ona Kapadokya sınırlarını yönetme yetkisi verdi. O günden sonra Uçbeyi anlamına gelen “Akrites” olarak anılan Digenes’in soyu, özel yaşamı ve düşman askerlerle girdiği mücadeleleri anlatan bu tarihi öykü, gençlerin coğrafyalarında yaşamış kültürel değerleri algılamasına ve yorumlamasına büyük katkı sağlayacaktır.

 

İçindekiler

Bölüm 1
6
Bölüm 2
16
Bölüm 3
24
Bölüm 4
31
Bölüm 5
38
Bölüm 6
45

Sık kullanılan terimler ve kelime öbekleri

Yazar hakkında (2020)

1990 yılında Malatya'da doğdu. Elazığ/Basilli olan yazar Meteoroloji Lisesi'nin ardından, Anadolu Üniversitesi Ziraat, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümlerini okudu. Simitçilikten gazete dağıtıcılığına, fabrika işçiliğinden dönerci çıraklığına, radyo sunuculuğundan muhabirliğe kadar çeşitli işler yaptı. Kapadokya'da yerel basındaki görevlerinin ardından Anadolu Ajansı ve TRT'de Yurt Muhabiri olarak görev yaptı. Yazdığı öykülerden geçimini sağlayamayacağını bildiği için kamudan alacağı mühendis maaşı karşılığında diferansiyel denklemlerden, fourier serilerine, zemin mekaniğinden sismik grafiklere kadar birçok bilgiyi ezberledi.İlk deneme yazısı 2004 yılında Milli Gazete'nin aile sayfasında yayımlandı. 2016 yılında kitap okurlarını bir araya getirerek edebiyat blogu Okuyorum.org'u kurdu. 

İlk kitabı Kapadokya Öyküleri Kent Kardeş (Lotus Yayınevi)'nden 2018 Kasım'da, ikinci kitabı Kapadokyalı Asker Digenes Akrites Kırmızı Leylek Yayınları'ndan 2020 Haziran'da, üçüncü kitabı Kente Klark Çeken Öyküler (Kollektif) Kent Kitap Yayınları'ndan 2020 Aralık'ta, dördüncü kitabı Likya Öyküleri Patara Kitap Yayınları'ndan 2020 Aralık'ta yayınlandı. Çeşitli yayınevlerinde editörlük görevini sürdüren İsrafil Baran şu anda beşinci kitabı "Mezopotamya Öyküleri" üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 

Kaynakça bilgileri